زیست گیاهی

نهنج(receptacle):

انتهای محور گل را که قطعات گل روی آن قرار دارد را نهنج یا تالاموس(receptacle) می گویند.

 انتهای محور گل را که قطعات گل روی آن قرار دارد را نهنج یا تالاموس(receptacle) می گویند.

الف. گیاهان تالامی فلور(thalamiflore):در این گیاهان نهنج، حالت محدب دارد.مثال: گیاهان راسته آلاله

 الف. گیاهان تالامی فلور(thalamiflore):در این گیاهان نهنج، حالت محدب دارد.مثال: گیاهان راسته آلاله

گیاهان کالسی فلور(caliciflore):

در این گیاهان نهنج،از اتصال قاعده ی کاسبرگ ها و گلبرگ ها و پرچم ها ،به یکدیگر شکل پیاله را پیدا می کند.
مثال: گیاهان تیره گل سرخ

در این گیاهان نهنج،از اتصال قاعده ی کاسبرگ ها و گلبرگ ها و  پرچم ها ،به یکدیگر شکل پیاله را پیدا می کند.

گیاهان دیسی فلور(disciflore):

در این گیاهان نهنج، در وسط خود قسمت برجسته ای به صورت دیسک دارد که در اطراف آن پرچم ها و روی آن مادگی قرار می گیرد.
مثال:گیاهان تیره ی سداب

 در این گیاهان نهنج، در وسط خود قسمت برجسته ای به صورت دیسک دارد که در اطراف آن پرچم ها و روی آن مادگی قرار می گیرد.

نهنج پری ژین(perigyne):

وقتی نهنج، حالت فرورفته داشته باشد،برچه ها در ته فرورفتگی و قطعات دیگر در لبه ی نهنج پیاله ای قرار بگیرد
این حالت را در اصطلاح پری ژن می گویند.

نهنج اپی ژین(epigyne):

اگر لبه ی نهنج، پیاله مانند آنقدر به هم نزدیک شود تا حفره ای مسدود را به وجود آورد و برچه ها را کاملا در بر
گیرد.این حالت را در اصطلاح اپی ژین می گویند.

نهنج هیپوژین(hypogyne): اگر مادگی آزاد باشد،این حالت را در اصطلاح هیپوژین می گوییم.

 نهنج هیپوژین(hypogyne): اگر مادگی آزاد باشد،این حالت را در اصطلاح هیپوژین می گوییم.

دركليه ميوه هايی با تخمدان تحتاني به علت اينكه برچه ها كاملاً به نهنج چسبيده است در هنگام رسيدن ميوه
نهنج، نيز در تشكيل ميوه دخالت دارد.مانند
انگور فرنگي، گردو، عشقه، شاه بلوط هندي، فندق، گياهان تيره كدو

قرار گرفتن قطعات گل روي نهنج

Cyclique

قطعات گل به صورت دواير متحد المركز قرار مي گيرند و قطعات اجزاي گل محدود است . زرشك، شب بو و بنفشه

Acyclique

قطعات گل به صورت مارپيچ قرار مي گيرند و تعداد قطعات گل نامحدود است، گل يخ

Henieyclique

بعضي از قطعات گل (كاسبرگ ها و گلبرگ ها) به صورت دايره و ساير قطعات (پرچم ومادگي) مارپيچي هستند.

منبع:برای نوشتن این پست از کتاب گیاه شناسی پایه تالیف دکتر احمد قهرمان استفاده شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا