جام گل از قطعاتی به نام گلبرگ، تشکیل می شود.شکل گلبرگ ها، معمولا به صورت تیغه هایی باریک و به ندرت لوله ای است.کناره یا لبه ی گلبرگ ها اغلب کامل و گاهی حالت بریده و شرابه ای دارد.قاعده گلبرگ ها در بعضی از گیاهان مانند گل میخک و گل توری باریک و قلمی است.کناره یا لبه ی گلبرگ ها اغلب کامل و گاهی حالت بریده و شرابه ای دارد.قاعده گلبرگ ها در بعضی از گیاهان مانند گل میخک و گل توری باریک و قلمی است.
![گلبرگ و جام گل](https://mhbb.ir/wp-content/uploads/2019/05/4-2_per.jpg)
به طور کلی گلبرگ ها فاقد کلروفیل و رنگین هستند.اما گلبرگ های نرگس سبز(Narcissus viridiflorous) رنگی کاملا سبز دارند.
![گلبرگ](https://mhbb.ir/wp-content/uploads/2019/05/Narcissus_viridiflorus.jpg)
برخی گیاهان گلبرگ، سیاه دارند مانند:برخی از استاپلیاها(stapelia)و گونه هایی از نوئنا(Nonnea)
![گلبرگ](https://mhbb.ir/wp-content/uploads/2019/05/0e187e352abcabe8d27ad34a8681fd82-rare-flowers-black-flowers-1.jpg)
در گیاهانی مانند، گیاهان تیره ی خرزهره و هیپکوم از تیره ی خشخاش ،گلبرگ ها دارای زایده ی گوشوارکی هستند.
این زوائد در برخی از جنسیاناها رشد زیادی داشته و به صورت گلبرگ، اضافی در امده اند.
![گلبرگ](https://mhbb.ir/wp-content/uploads/2019/05/51FoIvntmhL._SX425_.jpg)
گلبرگ، از دو بخش تشکیل شده است.
یک بخش پهن به نام پهنک(blade or limb) و یک بخش باریک به نام ناخنک(claw).
![گلبرگ](https://mhbb.ir/wp-content/uploads/2019/05/images-2؟_per.jpg)
گلبرگ ها در گیاهان تک لپه غالبا ازاد ، کامل و به ندرت دو لبه و یا شکافته شده اند. و تعدا گلبرگ، در این گیاهان مضربی از 3 می باشد.در گیاهان دو لپه ای جام ممکن است جدا گلبرگ و ازاد یا به هم پیوسته و یا با سایر قطعات گل چسبندگی داشته باشد. و تعداد گلبرگ، در این گیاهان مضرب 2 یا 5 می باشد.
![گلبرگ](https://mhbb.ir/wp-content/uploads/2019/05/flowers-20-638_per.jpg)
منشا جام: قطعات جام در گیاهان مختلف منشا متفاوت دارند و غالبا از تغییر شکل پرچم ها به وجود می ایند.
بی گلبرگی به دو صورت دیده می شود:
1.بی گلبرگی واقعی: گل ها فقد گلبرگ، و برهنه هستند
2.بی گلبرگی کاذب: گل در طول زمان بر اثر مسائل فیلوژنی ، جام خود را از دست داده،گلبرگ های آن به صورت نوشجای(Nectaire) یا پرچم و یا فلس مانند در می آیند.
![گلبرگ](https://mhbb.ir/wp-content/uploads/2019/05/197_per.jpg)
منبع:برای نوشتن این پست از کتاب گیاه شناسی پایه تالیف دکتر احمد قهرمان استفاده شده است.